RSS

BREAST PUMP..decided!

Salam sume..since dapat tau pregnant, I dah mula start blog-walking, survey2 barang2 baby yang mana murah n mahal, yang mana best n tak best... antara benda yang i survey is breast pump..i memang berhajat n berniat nak bg exclusive breastfeeding to my baby sampai umur 2 tahun..insyaAllah.. nak breastfeed baby bukanlah tugas yang mudah untuk org yang betul2 faham what is breastfeeding is all about..kena ada ilmu, teknik, usaha and doa.. tp insyaAllah, semoga niat baik seorang ibu untuk bagi yang terbaik utk zuriatnya, Allah akan permudahkan..

Maka, kalau dah ada niat camtu, kena la usaha..antaranya, kena melabur sikit la beli breastpump..im eyeing on electric breastpump..nak pump smpai umur baby 2 tahun, kl pakai manual breastpump, takut hajat tu terbantut di tengah jalan sebab tangan lenguh..nak pump bukan sekali je sehari, the best is setiap 2 jam sekali..so i survey2, antaranya :

1. MEDELA FREESTYLE - yang ni memang la idaman sume mommy2..termasuk la i..tapi price dia tak menjadi idaman i sangat..(T_T) price range RM1400-2300..price depends pada warranty from lactaequip atau dri distributer.. freestyle ni best sebab double pumping and ada 2 phase suction..1st phase dia stimulate dulu, pastu bru suction.. bunyi pun senyap je, still blh dgr kl duduk sebelah org yang tgh pump tu, tp tak kuat sgt..




2. MEDELA SWING - yang ni pun i macam suke jugak la kalau tak dapat yang atas tu..sebab ape? sebab masih brand medela..most hospitals mmg suggest pakai medela, so i bet, brand medela mmg dah recongnized la..cam kereta honda n toyota yang terbukti kualitinya..eh? ok, medela swing ni, kekurangannya, ada single pumping je, pastu bunyi dia agak menarik perhatian org di sekeliling la, utk melihat bunyi tu dtg dari mana..haha..ada yang cakap mcm bunyi katak..uwaa..tp price dia dalam RM 600-800..




3. SPECTRA 3 - mula2 dulu b4 kawen, dgn group mommies chit chat pasal spectra ni, i mati2 ingat diorang sembang pasal KIA SPECTRA tu hokehh! rupanya pasal breastpump..huhu..spectra ni, murah, price dalam RM 300-500 je..single pumping..and ada yang cakap suction dia best and mmg dapat produce banyak susu..cuma kekurangan dia, agak bulky and berat..so I fikir2, kl dalam kreta nak pumping, mcm tak selesa je kan pegang kotak camtu..huhu..





4. AMEDA LACTALINE - yang ni pun i baca banyak review cakap breastpump ni punya suction bagus and produce banyak susu..tapi masalah dia sama mcm spectra 3 tu, bulky..cuma kelebihan dia adalah double pumping..price lebih kurang SWING, rm 700-900..


so berdasarkan review2, setakat ni, ewah, SETAKAT INI YE tuan2 puan2..i decided to go for MEDELA SWING..warranty dr lactaequip..lactaequip ni official distributer brand MEDELA kat malaysia ni..so kl ape2 rosak, terus pegi HQ dia kat Ampang..harap2 tak rosak la, sbb Ampang tu bukannye dekat dengan I..hihi..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 si cantik berkata:

~ NANA ~ said...

best pakai medela :)

Hazz Nieza said...

i bought Medela Swing. so far alhamdulillah sesuai. i plih ni sbb murah compare to FS, part tak byk so senang nak basuh & senang nak hangkut kemn2 sbb saiznya yg kecik & ringan. My BFF bought Spectra, pun ok dia kata, cuma saiz dia bsr so kena bwk bag besar sikit. Good luck! ;)

Schaz said...

thanks nana and nieza for dropping by..tak sabar nak beli breast pump and godek2 before baby kluar..hihi

Post a Comment