RSS

Kronologi Bersalin

Fuuhhhh fuuhhhh fuuhhh...banyak betul sawang kat blog ni ye.. kasi mop sket.....

ok, Assalamualaikum sume...alhamdulillah, hari ni datang mood and masa nak update blog..setelah lebih setahun baca pengalaman org bersalin, not its my turn to share my experience pulak la kan..kot2 ada yang in common, blh la dijadikan panduan..ewah...

As mentioned in previous post, I overdue selama 8 hari ye..baby suke sangat berguling2 dalam perut mamanye..

And the story begins..

7 APRIL 2013

6.30 am
Bangun solat subuh, as usual masuk toilet mesti check ade spotting ke ape2 ke, sebab dah overdue kan, maka sangat curious kalau ade turun ape2 tanda..and YES! ade lendir jernih keluar, tapi takde darah ke ape..banyak jugak la dalam 2 sudu besar camtu..haha.. perasaan time tu macam dah tak sabar nak bagitau Mr. Hubby Sayang and my mom sebab nak ajak g hospital..so lepas solat Subuh, story kat Mr. Hubby Sayang..

8.00 am
Turun breakfast and bagitau my mom, mom tanya sakit tak? jawapnye ialah tidak sakit pape pun.. Mom said selalunya tunggu sakit baru pegi hospital..tapi risau pulak sebab ni anak first..mom takde pengalaman camni, sebab ketujuh2 anak beliau sume rasa sakit and pecah air ketuban..

9.00 am
Siap mandi and realize ada lagi lendir keluar, but this time bercampur darah coklat2..SAH! this is the BLOODY SHOW yang selalu digembar-gemburkan dalam blog2 tentang tanda2 bersalin.. told mom and she called my aunt ( she's a doctor). Aunt said tu show tu, tanda nak bersalin, dah boleh pegi hospital.. maka  terkedek2 I siapkan beg sume, mom prepare bakul isi biskut2 and thermos macam nak pegi picnic..im so happy, tanya ape lagi nak bawak ye, air kotak la, milo 3 in 1 la..sempat ajak Mr. Hubby Sayang pegi Econsave nak beli lagi biskut takut tak cukup..pastu mom called suh beli mug yang ada tutup..katanya senang, kalau minum tak abis tutup je.. pulak dahh..g kedai lain plak cari mug yang ada tutup..ehh, nak g beranak ke g picnic aku ni?? weee...

11.00 am
Sampai umah dari bershopping biskut, ingatkan nak pegi dah, rupanya tunggu my dad dulu balik dari kenduri.. perasaan cuak dah mula datang time ni.. lame pulak my dad g kenduri.. mengantuk, so tido dulu, kumpul tenaga nak meneran nanti..

2.00 pm
Selesai solat Zohor, mak suruh makan nasi dulu..sempat la jamah dua tiga suap, dah takde mood nak makan sebab dalam kepala pikir macam2.. and pastu bertolak pegi Hospital Taiping.. perjalanan dalam 1 jam jugak from my house kat Parit Buntar..

3.00 pm
Sampai hospital terus register baru check bukaan..rupanya kat Hos. Taiping, prosedur memang macam tu, once dah register, samada dah ade bukaan or not, WAJIB WARDED terus ye..alamak! so, nak buat camne, serah diri je la, walaupun tak rasa sakit pun time tu.. and as expected, lepas kena seluk, memang belum ade bukaan lagi.. so rasa nak menangis sebab membayangkan entah berapa hari kena duk ward nak tunggu sakit and bukaan 10 cm tu..time ni rasa menyesal datang Hos. Taiping.. baik g Hos. Parit Buntar je.. Dalam kepasrahan, ikut nurse tunjuk ward, nurse sempat cakap "nape tak pegi check dulu bukaan kat klinik luar..kan dah kena warded..nanti lama kena duduk wad sebab anak sulung selalu lambat bukak.." I hanya mampu tersengih je tak tau nak cakap ape..

6.00 pm
Jeng jeng jeng!! dah rasa sakit sikit2..dalam setiap 20 minit macam tu.. time tu sembang2 dengan Mr. Hubby Sayang and my parents..sambil sembang sambil tahan sakit..time ni selera makan memang dah totally takde dah.. Mr.Hubby Sayang belikan kuew tiow DOLY yang popular kat Taiping tu pun I reject..tak nak..tak nak..saket la..tak leh nak makan..

7.00 - 11.00 pm
Menahan sakit yang makin lama makin sakit and makin kerap.. nurse tanya tak nak tengok TV ke ade ABPBH time tu..sengih je kat nurse...dah takde selera dah nak tau sape yang menang ABP, anak aku nak kuar dalam perut ni lagi penting..huhu..

12 MIDNITE
Kebetulan mg BFF sms tanya dah deliver ke belom, than I said sekarang tengah menahan sakit yang amat sangat kat ward..sakit macam dah setiap 5 minit dah..BFF said pegi bagitau nurse cepat...kl ikutkan I, ade ke I nak tunggu nurse buat visit pukul 3 am nanti..gile kan? punye la tak tau nak buat ape, at last panggil nurse, nurse check contraction memang every 5 minutes and kena seluk...bukaan dah 7 CM!! kelam kabut nurse amek wheelchair and suh call husband bagitau. At last, I ditolak masuk dalam labour room..

12 - 2 am
Menahan sakit dalam kesejukan...labour room adelah sangat sejuk ok..awal2 masuk sempat bersembang dengan akak sebelah katil..akak tu dah selesai meneran, tunggu nurse nak jait..pastu contraction makin sakit yang tak tertahan lagi dah..rasa nak cabut alat CTG tu sume, macam nak bangun je dari katil..masa ni segala zikir dan doa yang ada dalam kepala aku baca..huhu..Dr datang untuk check bukaan, and pecahkan air ketuban..tak sakit, cuma ngeri bila tengok dia masukkan alat macam chopstick untuk pecahkan air ketuban tu..at last dalam pukul 1.30 am macam tu I dah rasa nak meneran ya amat.. nurse cakap teran je kalau rasa nak teran.. dalam pukul 2.00 am, nurse dah nampak rambut baby macam dah keluar sikit, baru la nurse ramai2 datang kat I, sediakan peralatan sume.. nurse dudukkan I, and suruh push, ALHAMDULILLAH, push kali pertama keluar kepala baby, dan push kali kedua, maka lahirlah HARIZ AZ-ZIKRY B AZRUL..nurse suruh I pegang baby sementara dia keluarkan semua tali pusat and uri..time tu my baby nangis kuat sangat..segala sakit perit tadi dah tak rasa langsung..yeah, at last i feel the magic yang orang ceritakan tu..then nurse mandikan baby, and bagi I minum Milo..then they do the stitching before I ditolak b alik masuk ward bersama2 dengan baby...


Hariz Az-Zikry fresh from mommy's womb...


Sesungguhnye bersalin AMAT LA SAKIT, tapi macam oarang kata, lepas baby keluar, terus lupa kesakitan masa contraction tu... its magic yang Allah kurnikan pada setiap wanita yang dipilihNya untuk bergelar seorang IBU...

and to all nurses and doctors ward bersalin HOSPITAL TAIPING, thanks very much untuk layanan yang SANGAT BAIK.. sapa yang berniat nak bersalin kat hospital taiping, this is my testimonial.. nurse and doctor sangat baik and lemah lembut..=)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 si cantik berkata:

Syaz Rozelt said...

Hospital Taiping memang ok ye..kg sy dekat taiping, tapi duk kl..ingat nak bersalin dekat kl tp bepantang dekat taiping..kadang2 fikir baek bersalin dekat tepeng je..nyway thanks for the review..tahniah dah jadi mama =)

Schaz said...

ok sangat u in terms of nurses n doctors.. makanan pun sedap je, banyak i makan u..haha.. cuma as an old hospital, please expect old conditioned room n equipments la ye..

Post a Comment