RSS

Berkenalan dengan nama2 kasut

Assalamualaikum...rindunye kat blog i..hihi..alhamdulillah skrg dah tak LDR dgn en. asben..kehidupan makin cantek, blh masak sedap2, iron baju en. asben..harap2 kekal begini hingga ke akhirnya..insyaAllah...

K, babeh, hari ni i nak share, tentang nama2 kasut..kasut pun ade nama ke?? eh, ye lah cik senah! maybe ramai yang dah tau..but i bet, masih ade juge yang tak tahu, and mungkin ada yang rasa tak penting..terpulang, but for me, pengetahuan ni penting, especially when u're seeking for ur bridal shoes..kalau u tau nama yang dipanggil untuk kasut tu, lebih mudah u nak describe and explain pada ur fashion designer or tukang kasut..rite?

Ok sume, meh kite berkenalan dgn kasut2 tersebut ! Checkidauuutt.................

1. PLATFORM SHOES

Kasut yang ade pentas..huhu..(its called thick soles actually) untuk menambah ketinggian kasut, but in a more comfortable way..untuk mengurangkan beban pada ball of foot yang menyebabkan forefoot pain..ye la, bayangkan kalau pakai kasut 5 inch masa reception, sakit giler kaki weh..belum tambah lg nak berposing masa outdoor photoshoot..contohnye macam kasut kat bawah ni, it is 4 inch heels, tapi sebab platform dia tebal 1 inch, so 4 - 1 = 3..jadi u are actually walking on 3 inch heels saje..ok la kan?  So any shoes yang ade pentas kat bawah die tu,in general kite panggil, platform shoes k..ada platform sandals, platform pumps..


2. PUMPS


Kasut jenis bertumit tinggi, tertutup bahagian depan..cutting bahagian depan tu, it can be either pointed or rounded..so kalau pumps tu ade platform jugak, its called platform pumps la..=)






3. PEEP TOES


Owh, ni feberet I..hihi..nama pun peep = mengintai..haha...kasut yang ade lubang kecik kat bahgian depan tu, seperti lubang untuk mengintai..kah kah kah...tapi sangat comel okeh! dan trend yang sangat in untuk wedding zaman sekarang ni kan...di sebabkan ini kasut kegemaran, jadi nak tepek banyak sikit gambar..hihi












4. MARY JANE SHOES


Kasut ni jenis yang ada tali (or strap) kat tengah tu and tertutup bahagian depan..ada yang ada heel and ade yang flat..




5. BALLERINA'S SHOES / FLATS

Kasut flat yang takde heel langsung tu..macam kasut orang menari ballet tu kan..i think ni dah terlampau popular la sekarang ye dak?


6. OXFORD SHOES


Kasut ni ade untuk lelaki and pompuan..ade yang bertumit, ade yang flat..generally, oxford shoes ni kasut yang bertali dan dan berlubang2..or we called it perforated holes..selalunye diperbuat dari genuine leather..ataupun skrg dah ade faux leather kan..nama oxford tu dapat sebab zaman dulu bdk2 oxford university  pakai kasut nih..yang paling selalu i tengok, oxford shoes with wingtip design..wingtip tu jenis yang ade pattern bentuk macam `w' kat depan kasut tu..







Ok, tu je kot..mungkin ade jenis2 lain, but i rasa these are the most common one la kan...hopefully membantu...=) ByE! nak masak puding ... (^_^)V

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 si cantik berkata:

Rahmah said...

suker peep toes jg...sgt cntik kan....

Qyla Aqilah said...

sharing is fun!!

choclairissa@intan marliana said...

bagusla entry ni buat saye yg xtau name kasut..good job :)

CikNana said...

hai..sy sgt suke ngn kasut..hehe.salam perkenalan,follower yg ke 81.:)

Post a Comment