RSS

Barut Baby MURAH

Assalamualaikum..

Hari ni I nak share sikit pasal barut baby.. barut pun sekarang dah cecantik kan.. color2, siap bercorak2 lagi..cakap je nak material camne, cotton flannel ke, 100% cotton ke, US designer cotton ke, sume ade..jangan ko carik yang material satin ke chiffon ke udah ler.. Barut ni antara baby gears yang paling last skali I beli.. sebabnye pegi kedai baby, pegi supermarket, susah sangat nak jumpa barut yang menepati citarasa.. kebanyakannya kecik sangat.. actually I pun dah terbeli baru jenis zapp-on or velcro tu, lebar dalam 9cm macam tu je..masa tu jahil lagi, nasib baik beli 2 je.. so I nak kongsikan kat sini la, for those yang tak tau sangat pasal barut ni.. sebab I pun baru menuntut2 ilmu pasal barut ni..

Barut atau nama omputihnye baby binder, walaupun kelihatan sangat amalan yang oldskool, tapi sangat penting u olls, untuk mengelakkan baby dari kembung perut disebabkan angin yang berlebihan dalam badan.. and I tengok, baby yang tak dipakaikan barut masa kecik, postur badan diorang tak cantik, macam perut buncit and tonggek..thats my observation la.. maybe ade je yang cakap 'alah, anak aku tak pakai barut ok je..' or 'anak aku tak pakai barut so far takde pon kembung perut..' yes, its up to u mommies, its your baby and your choice.. i choose to believe the old-folks stories sbb I nampak kebaikannye..

Barut ni sepatutnya cover bahgian perut baby sampai ke dada..thats why nak beli barut kena beli yang lebar sikit..kalau kecik sangat nanti jadi bra..oops, kang baby boy kecik2 pakai bra pulak jadinya..oh, cannot cannot..measurement tu of cos depends on your baby size la.. I pun tak tau measurement badan my baby macam mane coz die tak kuar lagi kan, but i choose to buy yang 6inch in width.. I rasa dah lebar dah kot ukuran tu..sebab kl baby kecik, boleh lipat sikit untuk suit baby size..so better beli yang lebar sikit, boleh pakai lama..

Sesuai dengan design2 yang kiut miut, harga barut sekarang pun sama dengan tahap kecomelannya.. lagi comel rupa barut tu, sure harganya lagi melonjak2 kegembiraan.. I beli takde la yang mahal sangat sebab pikir barut pakai kat dalam je, tapi nak la yang bercorak juge.. sebab my mom cakap nak sponsor lagi barut, so I bet mesti dia beli yang putih tu kan..

I beli kat sini, Barut Enna

1 piece = RM 5.50
6 pieces = RM 30 (excluded postage)

Material = bahagian luar cotton flannel, bahagian dalam cotton

Ukuran = 19" X 6"

Ada jenis barut bertali and ada yang jenis velcro.. I choose tali sebab lebih tahan lama and boleh grab kemas badan baby.. ada curve kat blakang montot untuk elak kena poo poo baby..

Ni some of design yang ade untuk dipilih..




So far ini yang paling murah yang I dah survey, sebab pakai flannel + cotton.. ada yang lagi murah, tapi material macam kain langsir..huhu..ya ampuunnnn... k, bye! selamat bershopping barut pada yang tak beli lagi!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 si cantik berkata:

cik chinta said...

lom bli lg...nt da 7m br bli r (:

eamy milea said...

comel2... nak beli jgk lah.. :)

Post a Comment