RSS

Baby tersedu-sedan dalam perut mommy

Assalamualaikum semuanya.. korang watpe tu?

I kan, baru je discover sesuatu.. hihihi.. selama ni, 'sesuatu' tu sangat menghantui dan merisaukan I.. coz 'sesuatu' tu berlaku almost everyday!!

Apakah??

I baru je tau, rupanya  rasa degupan kat dalam perut I, its like degupan jantung, tapi lagi kuat, rupanya ialah baby sedang tersedu-sedan... subhanallah! I mula realize benda ni lebih kurang masa 26 weeks dulu.. tapi masa tu, jarang sikit berlaku.. so I diamkan aje.. pastu lama kelamaan I mula la risau.. suruh Mr. Hubby Sayang pegang perut I, dia pun rasa degupan tu, its so unlike normal fetal movement, coz its happen rhythmically..Hubby Sayang tanya, kenapa yang? I said 'sayang tak tau...' exactly macam rasa degupan jantung, tapi kuat, and boleh diperhatikan perut berdenyut  secara beritma gitu..its happen dalam 5-10 minit jugak..I always try to think positive..tapi disebabkan tiada pengalaman, maka I ni memang la cepat jadi risau.. is there anything happen to my baby ke... die tengah survive macam nak lemas ke.. jantung baby ade prob ke sbb kuat sangat degupan tu.......nauzubillah... apa yang boleh I buat is just tadah tangan, mengadu pada YANG MAHA PENCIPTA..selamatkan la anakku..sesungguhnya hanya engkau yang mengetahui apa yang ada di dalam rahim....YA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG...

Then I google2, rupanya2 ramai je mommy-to-be yang lain pun rasakan perkara yang same..and it is normal.. disebabkan baby sedang berlatih untuk bernafas.. and some Dr's blogs said, sedu ni normal je  terjadi sebab diafragma baby belum kuat lagi.. diafragma dalam keadaan kendur, so untuk tarik balik
 diafragma tu ke bawah, udara perlu disentap masuk dalam paru2 sekaligus..so proses sentapan tu menghasilkan effect sedu tu.. k, bukak balik buku sains darjah 5 ye, bab sistem pernafasan u olls..eh, ade lagi ke?? tak yah susah2, bukak buku google je kan..



 Sedu atau hiccups terjadi bila diafragma kendur ke atas, so untuk tegangkan semua, otak akan hantar isyarat untuk epiglotis ditutup, udara dalam paru2 akan menendang2 untuk keluar yang akan menolak diafragma ke bawah.. proses ni akan berlanjutan sampai la diafragma tu berjaya berfungsi seperti biasa..

K, nak siap2 g dinner malam ni..bye!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 si cantik berkata:

e k i n ♥ y u s r i said...

zara ms dalam perut pon tiap2 hari die akan sedu
tp normal
xde pape pon
rs comel je

Schaz said...

owh, baby u pun camtu ye? tu la, mula2 i risau sbb tak tau, pastu skrg dh ok..tp kesian pun ade..huhu

~ NANA ~ said...

alaaa rindu pulak zaman farish sedu2 dlm perut dulu...rasa best & excited je masa tu...hehe

Schaz said...

tu dah rindu tu, farish nak adik la tu nana...hihi..

Wawa Tasliman said...

memang terasa. awal pun ingat degupan jantung tapi pelik sbb heart beat boleh dengar bila scan je. rupanya baby sedu.. :)

Schaz said...

comel kan? tapi i selalu rasa kesian je, pastu try tarik nafas dalam2 konon nak tolong cure kan sedu dia, tp mcm tak berkesan..huhu

Post a Comment