RSS

Honeymoon : Krabi DAY 2

Hello peeps..

Ok, second day dipenuhi dgn trip ke Phi Phi Islam sbb kami book package utk satu hari, ada jgk yg half day..So pagi2 around 8.30 am, org tour tu dtg fetch kitorang kat hotel..so 8.30 am receptionist call bilik kitorang ckp org tour dh sampai..n receptionist siap dah tapaukan breakfast utk kitorang bawak g trip. i tell u, service di Royal Nakara mmg buat u rasa mcm ROYAL okay! ;)

and kitorang gather dgn tourist lain dpn booth Barracudas yg berhampiran main road dpn Aonang Beach. Sementara tunggu ahli rombongan cukup, kami sempat tgk Tourist Welcoming Ceremony at Aonang beachside..ni annual event utk welcome tourist2 yg akan mbanjiri Krabi at the end of the year..

Ok, semua ahli rombongan cukup, its time to board! dlm pkl 9 mcm tu kami bertolak naik speed boat..ahli rombongan semua dlm 30 kl x silap, termasuk 5 org boat crews. Ahli rombongan terdiri dr org dr mcm2 negara, mcm best pulak coz everybody is very frenly n smiling je to each other..Boat crew pun sgt peramah..selalu dia dtg kat i tanya i ok ke tak..even bila sampai kat check points pun dia dtg kat i n bg extra info about the places n offer utk amekkan gamba..super friendly kan!

Check point pertama ialah Bamboo Island..stop kat sini dlm 20 minutes. Dulu je byk bamboo,skrg mcm dh x sgt, pokok rhu byk la..but its a nice place..bersih n tenang..kat sini x buat ape sgt..ada camp base, sesuai utk org yg yg nak berkhemah n buat bbq mlm2..just relaxing menikmati scenery yg indah..

@ Bamboo island

Pastu sambung perjalanan ke Viking cave..sightseeing sj..i tak tgk sgt pun cave tu sbb tgk air laut dia sgt la jernih..warna aquamarine! Pastu sightseeing ke Pileh Lagoon..masyaAllah cantik gila tmpat ni!! takjub gila dgn ciptaan Tuhan...



@Pileh Lagoon

Ok, then snorkeling time! kat Loh Samah Bay..cantiknye ikan warna warni..subhanallah..i silap x beli fish food, kl tidak, lagi berduyun ikan berkumpul kat u..i feel regret smpai skrg ..(T_T) ..huhu..kat cni xde gmbr sbb dua2 sibuk bersnorkeling..huhu..Ok, then terus pg ke Maya Bay..tempat shooting filem 'the beach' tu..mmg cantik..cuma terlalu byk boat menyebabkan pemandangan agak terganggu la kot pd pndapat i..huhu..Stop dkt Maya Bay dlm 45 minutes..masa ni agak panas n kami just berteduh tepi batu je tgk minah saleh sun bathing..kami sentiasa cari shaded area je..takut rentung coz majlis bertandang belum selesai! huhu


tu dia hubby n wifey beraksi hahah! @ Maya Bay

Next checkpoint ialah Monkey Island..sightseeing sj..tgk monyet dgn rakus tarik pisang yg disua..ganas monyet2 ni..

sila cari, di mana monyet....?


Ok, pastu lunch time at Phi Phi Don! Barracudas serves halal food for us..Phi Phi Don ni mcm satu perkampungan jgk..ade kdi makan, kdi jual souvenirs, ada shower room yg jgk utk u all nak tukar pakaian ke..makanan sgt sedap..i paling suka tom yam kat sini! rasa seafood dia sgt fresh! bayangkan, lepas snorkeling, dpt mkn dlm air conditioned room, mmg la perut bergendang sakan..lauk pulak sedap..mmg terbaek!Lepas makan, kami jalan2 ke kedai souvenirs, i sempat rembat satu maxi dress..(^_^)V im a maxi dress lover..rambang mata sbb cantik n murah..dpt 500 baht je sepasang..hubby blanja..=)

@ Phi Phi Don

Ok, perut pun dh kenyang, sambung lg trip ke checkpoint terakhir utk snorkeling, Hin Klang.. owh, kat sini kami tak turun dh snorkeling sbb mcm dh tak larat..plus hubby pun sesema, sian nak tinggal dia sorang2 atas boat plus x best snorkel sesorang tanpa hubby di sisi..hahah..jadi kami camwhoring la ape lg..huhuhu

@ Hin Klang snorkeling spot

Ok, hari pun dh petang around 4.30..kami pun bertolak pulang..alhamdulillah hari x hujan n we enjoyed the trip to the fullest! Lepas maghrib, continue jalan2 cari makan..kali ni x mkn kat restoran dh sbb nak try hooker stall tepi Aonang street tu..so I order plain rice + tom yum + mango shake + coconut pancake + banana choc pancake .. nama stall tu SARA ..lupa plak amek gamba..huhu..then pas mkn continue cari sourvenirs..souvenirs kat Krabi agak mahal..kami rembat t-shirt dulu utk pakai esok..dpt 1 piece 120 baht..the cheapest we can bargain..huhu..jam pun dh pkl 11 n kami menapak ke Royal Nakara..=) bye!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 si cantik berkata:

~ NANA ~ said...

best kn? i suka maya bay sbb pantai dia nampak cantik! hehe

schaz said...

best sangat nana..thanks for recommending barracudas..=)

Cikpuan rara said...

ich airnya cantek betul kan.listkan dlm honeymoon places ni.

schaz said...

yup rara, WAJIB pegi! hotel murah + makan halal sedap + tempat super cantik ..

Post a Comment