RSS

Honeymoon : Krabi DAY 3

Assalamualaikum semua...warning : entry ini panjang =)

Let's we continue our lesson on ....... huhu..rindu plak nak lecture time student takde ni..huhu..ok, nak continue review on my Krabi escapade..3rd day ni antara yg best jgk sbb kitorang discover satu tempat yg menarik n recommended utk b2b or uolls yg teringin g krabi..

ok, 3rd day mmg kami plan nak rent a scooter utk menjengah ke krabi town kl ade ape2 yg menarik n nak menikmati perjalanan yg dlm 30 minutes tu menaiki scooter bersama kekasih halal..dlu time blaja tgk couple naik scooter sesama sgt jeles tau! ok, after 10 years x naik moto, pas kawen dpt naik dgn Mr.A mmg detik tu sgt indah la utk i..

rate sewa scooter for full day = 200 baht utk 24 hours.. dia mintak passport sbg cagaran.. ada 2 jenis scooter, kl yg jenis besar tu mahal sikit.. 350 baht kl x silap..tp kami amek yg 200 baht tu..tanya jalan kat receptionist, dia bg map n lukiskan arrow, kami pun bertolak..around 10 am.. jln ke krabi town akan lalu estate getah mcm tu..sejuk je walaupun matahari dh mula naik..singgah kedai beli red bull yg 100 baht je tu byk2..bekalan kononnya..haha..smpai krabi town around 10.45..xtau nak pegi mana sbb mcm pekan cowboy je..maju lagi pekan Parit Buntar kat kampung aku kot..huhuhu..then tgk ada signboard ke Thara Park..cam manarik je kan..mcm tmn rekreasi tepi sungai..kami pun singgah la..niat hati nak amek2 gamba je sbb pemandangan cantik jgk..background mangrove trees..

@ Thara Park

Masa kitorang syok2 tgh amek2 gamba, dtg la sorang pakcik ni ckp bahasa Thai...pung pang pung pang dia ckp..last skali Mr.A ckp..'we dont speak Thai'..k, dia senyap dn berlalu pergi...n dia passing kami kat kawan dia..kawan dia bwk pamplet, pakcik ni leh speaking n terangkan kat kami, offer package naik long tail boat, dia bwk pegi ke gua (cam tempat tinggalan askar jepun), then lunch di kampung nelayan, pastu masuk ke bersiar2 dlm mangrove forest..mula2 kitorang mcm tak berminat, tp, melihat kesungguhan pakcik tu, mcm x sampai hati pulak..lgpun tak mahal pun, 450 baht je utk 2 org..so kami pun naik la..bertiga shj dgn pakcik tu..best gila! sgt privacy!

otw ke gua jepun (huhu..skati je bg nama)

Sampai je gua, i excited sbb dh lama x masuk gua..ok, my dad is a nature's lover..dlu kecik2 kami slalu di bawak masuk gua..huhu..dlm gua tu ada la kesan2 tinggalan tentera jepun mcm pinggan mangkuk n ada tengkorak n tulang belulang org yg duduk dlm tu..horror la sikit kl org x biasa..


 ada tangga utk masuk gua

tengkorak..Mr.A takut dtg dkt..;p

dlm 30 minutes pakcik tu bg masa kat gua ni..dh tgk sume, kami pun naik balik boat utk ke kampung nelayan untuk lunch..ni part paling best! emm..sampai je situ, kami disambut oleh pelayan restoran tu..emm..service yg bagus! sampai je, dia tunjuk kami kolam2 yg ada mcm2 ikan and ketam..dia perkenalkan satu2..n ada ikan buntal! n i pegang2! hihi..tajam mcm pegang durian..dan dia sangat tomei..masyaAllah..

haha..muka tgh tahan geli sbb duri dia cucuk2..;p

ok, lepas semua ikan2 diperkenalkan kat kami, kami pun duduk..takde org! ya Allah..mcm private tour betul rasanya..deco kedai ni menarik..pakai bamboo n fresh orchids..pilih menu n nak seafood ape nak, of cos la tom yam! haha..plus crab meat omelette plus lg satu lauk, lupa plak..ya ampun! n air kelapa muda..mmm..mmg terbaek! tom yam sedap, seafood harus la fresh...dan, tak mahal pun..ok la dgn kualiti n surrounding yg superb..tom yam 120 baht, omelette tu 30 baht, air kelapa 30 baht..




Kanabram View Seafood & Fish Farm nama dia..

k, pas makan, naik balik boat masuk mangrove forest..very nice..sejuk je rasa..


Then balik ke jeti dalam pukul 3 ptg mcm tu..jalan2 kat krabi town igt nak cari souvenirs murah, tp xde..balik n jalan2 naik scooter..smpai hotel dlm pukul 5..pas solat ajak Mr.A g swimming pool..rugi kot tak berendam dlm pool..so Mr.A turutkan aje kehendak bininye..hihi

Malam tu naik scooter ke Nopharathara street, rupanya ada pasar malam..jalan2 xtau nak beli apa..tiba2 jumpa gerai jual ------------> dim sum! emm..dan ianya HALAL!

gamba ni klaka sbb Mr.A nak amek gmbr i je sbenanye, tp tgk brother jual dim sum tu posing lebih, jd disnap lah jgk..haha..Mr.A ckp brother tu mcm doraemon..hahah

Pastu jalan2 beli makanan sket2, n pulang semula ke sarang.........=) esok dh nak balik....(T_T) takmo pulang!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 si cantik berkata:

imymemine said...

bestnyaaa. one day nak ajak husband ke sana jugak lah! hihi ;D

cik.mila said...

syok nye u p krabi..teringin gak nak hneymun sana tp mcm dh lambat nak book :(

Post a Comment